NyNaturfag

NyNaturfag er et indretningskoncept for naturfagslokaler, som er udviklet og lanceret af Kata Fonden fra 2013-2017. Fra januar 2018 blev Højer Møbler udvalgt af Katafonden til at drive projektet videre og fremme udbredelsen og implementeringen af konceptet.
Projektet NyNaturfag har til formål at øge grundskoleelevernes interesse for naturfagene ved at bidrage til en forbedring af grundskolernes naturfagslokaler, og dermed naturfagslærernes vilkår for at skabe god, spændende og involverende undervisning.

”Erfaringer viser, at man ved at ændre de fysiske rammer for naturfagsundervisningen kan gøre elevernes interesse for faget større.”, Katafonden.

Resultater fra projektet viser:

  • Eleverne bevæger sig meget rundt i lokalet. De følger med i, hvad de andre grupper laver, de hjælper og lærer af hinanden
  • Lærerens interaktioner med eleverne er blevet en smule længere, men der er til gengæld færre af dem.
  • Undervisningsformen har afstedkommet empowerment hos eleverne, som selv er blevet aktive medskabere af undervisningen og deres egen læring.
  • Lærerne anerkender og roser ofte eleverne for deres idéer og inputs. Det får eleverne til at føle sig godt tilpas og det skaber en postiv atmosfære.
  • Multimodale interaktioner udgør en større del af undervisningen, og lærerne anvender elektronisk tavle i undervisningen.

Anbefalinger

De fem labs

Tydelige zoner

Udemiljøer

Referencer

Anbefalinger for naturfagslokaler

Med projektet NyNaturfag ønsker vi at øge elevinteressen for naturfagene i grundskolen, ved at bidrage til en forbedring af naturfagsundervisningens rammer samt naturfagslærernes vilkår for at skabe god, spændende og involverende undervisning.
Læs om betydningen af naturfagslokalernes spændvidde, æstetik, farver, rumelementer og muligheden for iscenesættelser og forskellig social adfærd.

Bred spændvidde

Kognitiv spændvidde
I området til venstre er der rum – både fysisk og mentalt – til de generelle kognitive discipliner, som eleverne lærer i skolen – at læse, skrive, regne, søge information og viden, analysere, strukturere, vurdere, bearbejde og omformulere viden, præsentere, formidle og så videre. Til højre er der rum til det naturfaglige – til at iagttage, sortere, klassificere, konstruere og bygge forsøgsopstillinger, håndtere måleapparater, indstille, aflæse, afveje, blande, opvarme, afkøle, filtrere og så videre.

Adfærdsmæssig spændvidde
Den bølgeformede linje illustrerer, at der, udover den intellektuelle spændvidde, også er en adfærdsmæssig spændvidde i læringsmiljøet. Der er rum til store armbevægelser, højt aktivitetsniveau og larm, men der er også rum til koncentration i stilhed, fordybelse og ro. De små kvadrater identificerer forskellige konkrete steder, som kan være realiseret i rummet/rummene. Et eksempel i den generelle ende er studiepladser, og i den naturfaglige ende en plads til mikroskopi. Begge disse steder lægger op til små armbevægelser, ro og koncentration. Værkstedet midt i figuren derimod er et sted, hvor man kan arbejde med noget stort og groft, et sted hvor der er plads til larm og store armbevægelser.

I den naturfaglige ende er der identificeret laboratorier i tre forskellige størrelser – 20, 40 og 80 kvadratmeter. De store udsving illustrerer det pladskrævende forsøg, hvor der er brug for baljer og gulvafløb, og hvor eleverne kan plaske og sjaske.

Lokalerne bør rumme en spændvidde, der rækker fra det mere generelle (steder til at søge information, strukturere, bearbejde, vurdere, omformulere og fremlægge sin viden) til det specifikt naturfaglige (steder til at undersøge og eksperimentere). Lokalerne bør ligeledes rumme en spændvidde fra det indadvendte, koncentrerede og stille til det udadvendte, adspredte og larmende. Følgende virkemidler kan anvendes: Nicher, studiepladser, research-bar, arena, fokuszoner, eksperimentborde og grovværksted. Materialer, lyssætning og rummets eller områdets størrelse er også med til at fortælle hvad der kan foregå netop der.

Koncentration i stilhed

Lokalerne bør give eleverne mulighed for koncentration i stilhed. Der bør være steder, hvor eleverne kan få ro til at arbejde alene og steder, hvor de kan få ro til at arbejde i grupper. Virkemidler: Afskærmede nicher, åbne og afskærmede fokuszoner, åbne afgrænsninger og fysiske barrierer. Steder til koncentration i stilhed er integreret i laboratoriet, som er tydeligt inddelt i områder og zoner til forskellige formål. Lyssætning, farver og overflader signalerer, om stedet er til stilhed, og om der kan eksperimenteres eller arbejdes mere generelt.

Koncentration i larm

Lokalerne bør give eleverne mulighed for koncentration i larm. Der bør være rum, hvor eleverne kan arbejde larmende uden at blive forstyrret af lærerens brug for ro til at tale og af de elever, der lige nu har brug for stilhed for at arbejde. Virkemidler: Grovværksted, døre, stærk rumbelysning, garage- eller værkstedsæstetik med stærke kontrastfarver eller rå overflader som beton og stål.

Varierede undervisningsformer

Lokalerne bør modvirke langvarig frontalundervisning og tilskynde til, at læreren bruger forskellige og varierede undervisningsformer. Der bør være mulighed for at undervise projektorienteret, hvor de forskellige naturfag indgår i en tværfaglig form. Lokalerne bør trække eleverne væk fra “skolebænken”. Virkemidler: Undgå “lærerens plads” og “lærerens territorium”. Skab møbler og indretninger, som giver store og mindre grupper mulighed for at se direkte på hinanden, i stedet for at hele elevgruppen har front mod læreren. Indretninger tænkes som små og store cirkler fremfor hestesko eller rækker. Samme møbler og udstyr til lærer og elever.

Eksperimentere og udforske

Lokalerne bør give eleverne mulighed for at udforske naturfaglige fænomener med det blotte øje, kroppen og sanserne, med finmotorikken og grovmotorikken og med avanceret udstyr. Udstyret skal virke, så læreren har tid til at undervise og vejlede eleverne, og så eleverne ser forsøgene lykkes og kan koncentrere sig om at forstå teorien.

Virkemidler: Ikke noget lærer-demo-grej, eller så lidt som muligt. Ikke nogen unødvendige låse. Undervisningsmidler frit tilgængelige. Brug de rumligheder, som er til rådighed – f.eks. rummets højde eller længde til fysiske eksperimenter.

Udstyr og materialer

Lokalerne bør give let adgang til inspiration (og svar på spørgsmål) – eksempelvis via forskellige håndbøger og Internettet. Lokalerne bør ligeledes give adgang til det udstyr og de materialer, der skal bruges i arbejdet. Virkemidler: Trådløs internetadgang uden begrænsninger i hele lokalet. Håndbøger, et lille bibliotek tilgængeligt, info-grafik, som gør det let at navigere og finde det rette udstyr og det rette sted til et eksperiment. Lad rummene fortælle, hvordan de er opbygget, hvor store de er, og hvordan konstruktionen er udregnet.

Æstetik

Lokalerne bør have en synlig, tiltalende æstetik. Der skal være et godt indeklima, en god akustik, et godt lys og tilpas variation i lyssætningen. Virkemidler: Farvesætning, kontrast mellem det rå og det fine, knald på gulvfarverne, målrettet variation i lysstyrken – for eksempel kraftig rumbelysning over eksperimentborde og i rum, hvor der kan larmes, og mørkere nicher eller læsepladser med punktlys, hvor man skal have ro til fordybelse. Materialeægthed og stoflighed, som appellerer til sanserne. Brug farverne til at skabe ro og sammenhæng eller til at larme og give kontrast.

En narrativ ramme

Lokalerne bør indbyde til, at eleverne kan lege og lære sig ind i naturfaget gennem forskellige roller. Rent fysisk skal der være god plads til alle, så læreren under et tema kan planlægge forskellige opgaver for eleverne, og så eleverne oplever at kunne bevæge sig rundt og avancere i arbejdet. Der skal være funktionelt møblement og autentisk udstyr og materialer, som inspirerer eleverne til at leve sig ind i temaet og forskellige roller. Virkemidler: Generiske faciliteter (sjaskegulv, faldlab og obduktionsbord), farvesætning, indlejring af redaktionsområde. Forskellig iscenesættelse med autentiske elementer fra køkken, sygehus, bryghus, bryggers, slagteri, mejeri, laboratorium og autoværksted. Brug moodboards som inspiration til de enkelte områder. Er det et klinisk, hvidt laboratorium, en blågrøn operationsstue eller et Ferrari autoværksted?

De fem labs

Når vi indretter et NyNaturfagslokale, deler vi området op i fem Labs. NyNaturfagslokaler kan have mange størrelser og behøver nødvendigvis ikke at indholde alle zoner, men fælles for lokalerne er at de skal tilbyde så meget variation som muligt.

1. Science lab

I Science lab er der særligt fokus på fine eksperimenter med mindre kemiske eksperimenter, molekylære forsøg, mikroskopi og præcise eksperimenter og apparater, forsøg med el, magnetisme, mekanisk bevægelser, kulde og varme mv.

2. Arena lab

“Arena” er et sted, hvor man præsenterer sine resultater for hinanden. Det er her, læreren kan starte og afslutte læringsforløbet, og det er her, eleverne kan fremlægge for de andre, hvad de har lært. Formidling er en meget væsentlig del af et læringsforløb; når man selv skal give udtryk for sin læring, sætter man egne ord og begreber på, og uddyber og fæstner dermed det lærte mentalt. Gode naturfagslokaler har et sted, der kan fungere som arena.

3. Natur lab

I Natur lab er der særligt fokus på beskidte/våde eksperimenter og forsøg, såsom kemiske eksperimenter, dissektion, bearbejdelse af plantedele, jordbundprøver og lignende. Alle naturens elementer som vand, vejr, jord, planter, liv, dyr, død og lort bringes i spil.

4. Videns lab

I videns Lab brainstormes der på ideer, der laves research på nettet, resultaterne debatteres, opdagelserne rapporteres i artikler eller på store plancher, film klippes og viden formidles for et publikum. Man sidder alene og fordyber sig, man samles i store grupper, man griner og diskutere eller man arbejder koncentreret på at forstå et resultat.

 

5. Værksteds lab

Værkstedet er et centralt element i konceptet. Et godt naturfagligt læringsmiljø har et dedikeret værksted – ikke skolens sløjdlokale, som ofte er optaget af andre, men et værksted specifikt til naturfagsforløbene med almindeligt værkstedsudstyr, som eleverne frit må bruge, og et tilhørende materialelager med “godt skrammel” – brugbare, tilpas store og små stumper af alt muligt anvendeligt.
Værkstedet er stedet hvor man koncentrerer sig i larm, og det skal derfor være placeret sådan at det ikke forstyrre dem der skal koncentrere sig i stilhed.

Tydelige zoner

Zonerne er de forskellige rumelementer, som man kan bruge i en NyNaturfags indretning for at skabe en bred spændvidde, der både strækker sig fra generalistiske til naturfaglige aktiviteter (den vandrette akse), og fra ekstroverte til introverte aktiviteter (den lodrette akse).

Arena

“Arena” er et sted, hvor man præsenterer sine resultater for hinanden. Det er her, læreren kan starte og afslutte læringsforløbet, og det er her, eleverne kan fremlægge for de andre, hvad de har lært. Formidling er en meget væsentlig del af et læringsforløb; når man selv skal give udtryk for sin læring, sætter man egne ord og begreber på, og uddyber og fæstner dermed det lærte mentalt. Gode naturfagslokaler har et sted, der kan fungere som arena.

Researchbar

Researchbaren er stedet hvor eleven søger viden eller dokumenterer. Eleverne opholder sig ofte kun ved researchbaren i kortere perioder, hvor de hurtigt kan søge viden eller gå til og fra for at dokumentere et resultat. Ved researchbaren har eleverne et godt overblik over lokalet.

Niche

I en niche kan man trække sig alene eller få personer. En niche er god hvis man skal koncentrere sig om en svær opgave eller hvis læreren skal give feedback. En niche kan skabes i et mindre rum der en helt eller delvist lukket.

Dokumentation/fokuszoner

Dokumentation er ligesom researchbaren et sted, hvor eleverne kan dokumentere deres resultater. Ofte sidder en hel gruppe og diskuterer resultater eller forbereder en præsentation. 

Dokumentationszonen kan etableres med et gruppe- eller højbord, hvor der er plads til flere computere eller en stor planche.

I fokuszonerne arbejdes der i grupper på 3-6 personer. Der deles viden og diskuteres. Fokuszonerne kan være åbne, så der er  rig mulighed for at sparre med hinanden og spørge om hjælp. Fokuszonerne kan også være afskærmede, så der er visuel ro til at arbejde fokuseret i gruppen.
Zonen kan etableres med gruppeborde i forskellige former, størrelser og højder. Bordene kan afskærmes fra hinanden med lette reoler, trådnet eller skillevægge.

Brainstorm

I brainstormområdet kan eleverne idegenere på et emne. Her deler de interesser og undrende spørgsmål med hinanden. Et brainstormområde etableres omkring en demokratisk tavle, så der er mulighed for at placere ideer hvor alle i gruppen kan se dem. 

Mikroskopi

Udstyr må gerne stå fremme, så det kan inspirere eleverne til at undersøge og afprøve det. Derfor er det vigtigt at have steder til mikrofaciliteter i en NyNaturfags indretning. Et sted til mikroskopi er oplagt at have. Det må gerne være et afskærmet sted, hvor man sidder godt i længere tid og hvor der er ro til at koncentrere sig.
Et sted til mikroskopi kan etableres i en niche i bygningen eller i et mindre lokale. Nichen kan også skabes med reoler eller større møbler. Det er vigtigt at have den rigtige arbejdshøjde, når man arbejder med mikroskopi og derfor anbefales det at bordet enten kan være et hæve/sænkebord eller at stolen har en gaspatron, så elever i alle størrelser kan sidde eller stå i den rette højde.

Forsøgsopstilling

At lave en forsøgsopstilling er en vigtig aktivitetet i de naturfaglige fag, da det er her eleverne be- eller afkræfter deres hypoteser. Når der arbejdes med forsøg er det ofte nødvendigt at have adgang til gas, vand eller strøm.Eleverne er ofte sammen to og to eller i en mindre gruppe, hvor de hjælper hinanden med at opstille forsøget. Der skal derfor være god plads til at alle kan komme til og se hvad der sker.
En forsøgsopstillings zone kan etableres ved et bord i stå-højde tæt på installationer. Det vil desuden være oplagt at have et rullebord i samme højde på hjul, hvor man kan stå at planlægge og så trække hen til installationerne, når man skal opstille forsøget.

Lukket forsøg

Det vil være en fordel, hvis man i nærheden af et naturfagsområde kan have et sted, hvor der kan laves lukkede forsøg med tyngdekraft, lys eller lyd.
Et sted til lukkede forsøg kan etableres ved at lukke dørene og rulle mørklægningsgardiner ned i et mindre rum fx et depot, et videnslab eller et faldlab.

Referencer